Ηχολαλία και Αυτισμός

23/08/2020

Κάποτε διάβασα μια δημοσίευση μητέρας που ρωτούσε για την ηχολαλία. Δυστυχώς τότε δεν βρήκα το χρόνο αλλά νομίζω ποτέ δεν είναι αργά…😀

 

 

ΗΧΟΛΑΛΙΑ και ΑΥΤΙΣΜΟΣ:

Όλα τα παιδιά που δεν εχουν έντονα προβλήματα οργάνωσης κινήσεων και εδραίωσης κινητικών μοντέλων(δυσπραξία) αλλά έχουν άλλα γλωσσικά, φωνολογικά επικοινωνιακά προβλήματα ξεκινούν να μιλούν ηχολαλικά, μέσω ηχολαλίας. Επαναλαμβάνουν δηλαδή αυτό που ακουν και πολλές φορές μάλιστα είναι ικανά να μιμούνται χροιά, ύφος, χρωματισμό, συχνότητες.

Η ηχολαλία είναι μια τρομερά θετική ένδειξη και δε συμβαίνει μόνο στους αυτιστικούς. Ωστόσο μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα.

Σε αυτήν θεραπευτικά, συμπεριλαμβάνονται τρία στάδια κατά τα οποία το παιδί θεραπευτικά θα περάσει:
Α. Αυτούσια μίμηση προηγηθέντους μηνύματος. Μιμούμαι ακριβώς αυτό που ακούω, ή προσεγγιστικά, όταν έχω φωνολογικά – αρθρωτικά προβλήματα.
Από αυτό το στάδιο θα περάσουν και οι μη λεκτικοι αυτιστικοί.
Β. Συμπληρώνω αυτό που ακούω με μια τετριμμένη – καθιερωμένη απάντηση.
Γ. Απαντώ αυτό που ακούω, που σημαίνει προφέρω φωνοτακτικό μοντέλο άσχετο με αυτο που άκουσα και σχετικό οπωσδήποτε με την ερώτηση.

Είναι λάθος τα παιδιά να μείνουν στο πρώτο στάδιο γιατί τότε συμβαίνουν, κυρίως με τους αυτιστικούς, τεράστια προβλήματα επικοινωνιας…

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΥΙΤΕ ΤΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ ΣΑΣ!

Καλή εβδομάδα καλη δύναμη σε ολους τους δυνατούς και όχι μόνο!

Μποχατζιάρ Σπ.Ευαγγελος
Λογοθεραπευτής, Ειδικός Παιδαγωγός, SLP, Irlen Diagnostician-Clinic Director, INPP SC PROGRAM
©All rights reserved. mpoxatziar.gr 2020