4η Πανελλήνια Ημερίδα Αυτισμού – Ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ…

04/04/2018

Ένα μεγάλο και ειλικρινές ευχαριστώ δεν είναι αρκετό  για να ανταποκριθεί στην ένθερμη υποστήριξη του κόσμου στις δράσεις μας που μοναδικό σκοπό έχουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού πάνω σε ζητήματα υγείας. Αυτή τη φόρα στο επίκεντρο ήταν ο αυτισμός μέσα από την 4η Πανελλήνια Ημερίδα Αυτισμού που διοργανώθηκε από το Πρότυπο Θεραπευτικό Κέντρο – Ινστιτούτο ΙΡΛΕΝ Ελλάδας  με ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή και παρακολούθηση, το Σάββατο 31 Μαρτίου στα πλαίσια των δράσεων της 2ας Απριλίου που έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα Αυτισμού από το 2007. Η κατάμεστη αίθουσα και το εντυπωσιακά ενθουσιώδες κοινό άφησαν πολλά ελπιδοφόρα μηνύματα στην κοινωνία της Πάτρας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Δεν ήταν λίγοι αυτοί οι οποίοι ταξίδεψαν από άλλες πόλεις και νησιά για να παρακολουθήσουν  την ημερίδα.

 

 

Ο αυτισμός σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αμερική έχει φτάσει σχεδόν στο 2,5% των γεννήσεων που σημαίνει ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει πλέον πάρει διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας. Ο κος Ευάγγελος Σπ. Μποχατζιάρ υπεύθυνος της διοργάνωσης, λογοθεραπευτής εξειδικευμένος στον αυτισμό σε Αγγλία και Αμερική και διευθυντής Πρότυπου Θεραπευτικού Κέντρου τόνισε ότι η αντιμετώπιση έρχεται με την  έγκαιρη παρέμβαση και πρόληψη που αρκετές φορές μπορεί  να προλάβει  την θεραπεία ή ακόμα και το ίδιο το πρόβλημα, αφού σημάδια κάνουν την εμφάνισή τους από τη βρεφική κιόλας ηλικία. Είναι πολύ λυπηρό στην Ελλάδα του 2018 να περιμένουμε το παιδί μας με το εκάστοτε αναπτυξιακό πρόβλημα να φτάσει ή και να ξεπεράσει ακόμα  τα δύο  έτη ζωής του για να μιλήσουμε  πλέον για εδραιωμένο αυτισμό.

Πως όμως θα καταλάβουμε ότι το παιδί μας μένει πίσω στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του και κινδυνεύει να είναι στο φάσμα;

Δυο λόγια για τον αυτισμό:

Ο αυτισμός είναι διαταραχή της κοινωνική επικοινωνίας και συγκεκριμένα της κοινωνικότητας  που είναι η ικανότητα του ατόμου να προσαρμόζεται στις κοινωνικές συνθήκες, η επιθυμία του να συνάπτει φιλικές σχέσεις και να συμμετάσχει σε κοινές δραστηριότητες και  μάλιστα είναι μία δεξιότητα που όλοι γενετήσια έχουμε μέσα μας. Ο αυτισμός δεν είναι πρόβλημα ομιλίας. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά και ενήλικες στο φάσμα του αυτισμού που έχουν τέλεια ομιλία σύνταξη και άρθρωση. Το πρόβλημα με τον αυτισμό βρίσκεται στη χρήση της γλώσσας και τις λεκτικές  αλλά και εξωλεκτικές συμπεριφορές, ύφος χροιά, νοήματα… Όπως καταλαβαίνουμε πρόκειται για ένα τεράστιο και συνάμα ανεξερεύνητο φάσμα το οποίο εμπεριέχει δύο μεγάλες κατηγορίες. Τον λειτουργικό αυτισμό με κανονική ομιλία, που είναι άτομα τα οποία έχουν αδίκως χαρακτηριστεί δύστροπα, περίεργα, στωικά, μονόχνοτα, αντικοινωνικά, παράξενα, μοναχικά κ. α Και τα άτομα με περισσότερες αισθητηριακές δυσλειτουργίες που παρουσιάζουν και άλλα συνοδά προβλήματα λόγου, γλωσσικά, φωνολογικά, συντακτικά, γραμματικά  καθώς  και ψυχοσυνασιθηματικα, μέχρι και ολική απουσία λόγου και ομιλίας όταν δεν τους παρέχεται ουσιαστική βοήθεια, οι επονομαζόμενοι χαμηλά λειτουργικοί αυτισμοί.

Ο κος Μποχατζιάρ όπως ο ίδιος δήλωσε, εμπνεύστηκε ο ίδιος τον τίτλο της φετινής ημερίδας « Αυτισμός …ένα πολύτιμο δώρο.» θέλοντας να εστιάσει στο ότι τα παιδιά αυτά διαθέτουν μοναδικές δεξιότητές που κατά καιρούς σε όλη την ανθρωπότητα τους έχουν καταστήσει ικανούς να φτάσουν σε κορυφαίο επίπεδο τις ενασχολήσεις και να κατακτήσουν επαγγελματικές θέσεις σε παρά πολύ νεαρές ηλικίες αρκεί η κοινωνία να μπορέσει να διώξει μια για πάντα τα ταμπού της διαφορετικότητας και να επιτρέψουμε επιτέλους στα άτομα με ιδιαιτερότητες να κυκλοφορήσουν ανάμεσά μας με ίσα δικαιώματα στην ελληνική κοινωνία όπου δυστυχώς όποιος διαφέρει τιμωρείται και περιθωριοποιείται κοινωνικά. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουμε σαν πολιτεία  να χτίσουμε τις κατάλληλες υποδομές έτσι ώστε τα χαμηλά λειτουργικά άτομα του φάσματος να μπορέσουν να αυτονομηθούν ή και να αποκατασταθούν ακόμα και επαγγελματικά όπως σε προηγμένες χώρες ήδη έχουν αρχίσει μικρά αλλά γενναία βήματα προς εκπλήρωση αυτού του στόχου.  Επιπλέον, πρωταρχικός στόχος της ημερίδας ήταν να δώσει ελπιδοφόρα μηνύματα στους γονείς και συνοδούς των ατόμων με αυτισμό ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση και πρώιμη παρέμβαση ο αυτισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί. Πρώτο βήμα λοιπόν είναι η πρώιμη παρέμβαση αφού προηγουμένως έχει προηγηθεί η συμφιλίωση με την ιδιαιτερότητα του παιδιού μας για να μπορέσουμε να απολαύσουμε τα μικρά καθημερινά « δώρα» που η διαταραχή αυτή μπορεί να μας δώσει. Γιατί… κάθε παιδί είναι ένα θαύμα της φύσης  και το μη φυσιολογικό είναι μέρος του φυσιολογικού της φύσης αφού η φύση, πρωτίστως, κατέχει το δικαίωμα της ποικιλομορφίας, γεγονός που κανένας δεν μπορεί να της το στερήσει.

Συμπτώματα που να σας ανησυχούν:

  • Ακατάλληλη χρήση παιχνιδιών
  • Υπερκινητικότητα – παθητικότητα
  • Αδυναμία σχέσης με τρίτους
  • Ακατάλληλο γέλιο
  • Ακατάλληλο κλάμα
  • Αδικαιολόγητο κλάμα
  • Υπερευαισθησία σε θορύβους – ήχους
  • Αντοχή σε θορύβους – ήχους
  • Δυσκολία διαχείρισης αλλαγών της ρουτίνας
  • Φτωχή ή παντελής απουσία ομιλίας
  • Παράξενο δέσιμο με αντικείμενα
  • Έλλειψη αίσθησης κινδύνου
  • Παθητική απόκριση στο χαμόγελο από βρεφική ηλικία
  • Όχι ή μη οργανωμένη βλεμματική επαφή
  • Όχι απάντηση με χαμόγελο στο χαμόγελο, σε οικείους ήχους, σε οικεία  παιχνίδια ή πρόσωπα
  • Απαθές βρέφος στην αγκαλιά της μητέρας, το γνωστό «σακί»
  • Δεν επιζητά να είναι με άλλους στο δωμάτιο
  • Μετά τον έβδομο μήνα ζωής δεν αναζητά άτομα οικεία όταν φεύγουν από το μέρος του
  • Στερεότυπο παιχνίδι
  • Εμμονές
  • Τελετουργικές κινήσεις
  • Απομόνωση

Η επίσκεψη στον ειδικό μόνο καλό μπορεί να κάνει!

Το Πρότυπο Θεραπευτικό Κέντρο – Ινστιτούτο Ίρλεν Ελλάδας, νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει  όλους τους χορηγούς της Ημερίδας, την Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Βίκος Α.Ε. , το ξενοδοχείο Βυζαντινό, το αρτοποιείο Παύλος & Ξερό Ψωμί  καθώς και τα ζαχαροπλαστεία Max Perry, Dolce & Choco Caramel  που συνέβαλαν με την καλύτερη δυνατή στήριξή τους για την διεξαγωγή της Ημερίδας. Επίσης νιώθει την ανάγκη να ευχαριστήσει τους χορηγούς  επικοινωνίας της Ημερίδας, την εφημερίδα Γνώμη, τα ραδιόφωνα Skai Patras 89,4, Sport1 04,1,  Παλμός, Μελωδία 100,4,  Alpha 94,4,  τον τηλεοπτικό σταθμό Lepando καθώς και τα ηλεκτρονικά site για την διαδικτυακή ενημέρωση του κοινού  Patras Events, Τέταρτο & Αrt&life, όπου συνέβαλαν και αυτοί με την σειρά τους με την καλύτερη δυνατή προβολή της Ημερίδας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δικτύωσης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες  επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2610433852 & 6972202289 καθώς και  στο email grammateia@mpoxatziar.gr .

 

 

 

Επιστημονικός Υπεύθυνος:

Μποχατζιάρ Σπ. Ευάγγελος

Λογοθεραπευτής – Ιrlen Diagnostician – Clinic Director –  trainer, S.I  INPP  S. P.

Διευθυντής Πρότυπου Θεραπευτικού Κέντρου Πάτρας & Ινστιτούτου Ίρλεν Ελλάδας

Sensory Integration Therapist

INPP School Program (The Institute for Neuro-Physiological Psychology, Chester UK)

Θεραπευτής Lidcombe(Τραυλισμός προσχολικής ηλικίας – εκπαίδευση γονέων)

Ειδικευμένος στην Αμερική(Ιrlen Institute International HQ, L. Beach, USA)

Υπεύθυνος Διαγνώσεων Ίρλεν Κύπρου, Βουλγαρίας, Ιταλίας & Oμάν (Ην. Αραβικά Εμιράτα) – Εκπαιδευτής Ίρλεν

Πρόγραμμα ΑΒΑ – Pyramid